teisipäev, 22. jaanuar 2013

20 küsimust

Kuna Laura head tööd tegi, saate uue küsimuste rodu jälle. Varsti kirjutan niisama blogi ka.

1) Mis see ülikooli credit meie mõistes on? Näiteks minu tundi koolitööd või mitu EAPd? 

6 creditit või 80 tundi on meie programmis vist kirjas. Seega 1EAP=26 tundi, 1credit=14 tundi. Umbes ehk nii on, päris pead ei anna nüüd.

2) Millised erinevused on USAs lubadega 16-aastasel ja 18-aastasel?

100% ma ei teagi, teooriast meenub mingi öine söitmine, et kella 1st kella 5ni hommikul ei tohtinud sõita ja 16-aastaselt lubade tegemisel peab mingi tundide arv praktikat olema, et 18selt normaalsed load saada jne. Seda peab Reelikalt küsima, ta peres on 16-aastane autojuht. Haha.

3) Milliseid erinevaid coca-colasid USAs on?

Coca-cola tavaline, light, diet, zero, lime, cherry. Rohkem pähe ei tule.

4) Kas kasutad ka valgendavaid hambaplaastreid?

Iga päevaselt ei kasuta, aga ära proovisin küll. Kirjutasin sellest tumblr'sse ka. (http://gerliusa.tumblr.com/post/40272066323/crest-3d-white-teeth-whitening-products-usas)

5) Nüüd oled küll suhtes Facebookis, pühapäevast saadik. Oled siis suhtes? 

Jah.

6) Mis on su programmi nimi?

Au-Pair in America. Sellel Eestis täitsa tegelejad olemas, ei pea välismaaga kaklema (mõned programmid, millega tüdrukud siin on, tegutsevad nt ainult Inglismaal ja siis peab paberimajandust läbi Inglismaaga ise ajama, minul tegi Eesti poolne osakond selle töö ära).

7) Küsisin kunagi ammu põnevaid aupairide lugusid. Kas vahepeal oled midagi veel kuulnud?

Näiteks kuulsin ma lugu ühest tüdrukust, kes läks au-pairiks üksikisa juurde ning pidevalt tilbendas seal ka selles peres eelnevalt 2 aastat olnud au-pair. Lõpuks selgus, et sellel eelmisel au-pairil oli/on pereisaga suhe ja uus au-pair pidi ka nende öist seiklust õhukeste seinade pärast pealt kuulma.

Lisaks siin viimasel ajal aktuaalne teema oli selle kohta, kuidas ühes peres tüdruk peab absoluutselt kõik asjad enda eest ise maksma - söögi, tarbeesemed, kütus, riided jnejnejne, kõik. Kõigest muust sain ma aru, aga mismõttes peab söögi ise maksma? Pidigi nii olema, et kui õhtust süüakse ja tüdruk ka sööb, peab ta maksma, pereema oli umbes öelnud, et noh mingi 50$ nädalas on okei, tüdruk ütles, et ta siis ostab parem ise, et tal ei kulu nii palju ja siis ema küsis, et kui palju tal siis kulub, tüdruk vastas, et 30-35 võib-olla ja hostema ütles selle peale, et okei, see sobib ka. Misasja???

8) Kui palju Big Mac eine maksab?

5,89$. Kui kohapeal sööd, saad jooki kogu aeg refillida ning ketsupid-majoneesid on siin tasuta.

9) Kuna au-pairid on kõik erinevatest riikidest pärit, siis mis sa arvad, kellele sa pärast oma ameerika elu kindlasti külla lähed?

No nagu mul ema juba uuris, siis Panamasse pidi viisavabalt saama ehk Zurile vast saab siis külla mindud. Tegelikult pidime Rio Olümpiale minema, Ellenile külla ning Saksamaa ja Rootsi kindlasti saavad ka külastatud. Muid riike nagu ei oskagi öelda.

10) Kas Keith on Su boyfriend? 

Jah.

11) Kirjutasid varem, et jookide refill on tasuta, aga kas see esimene jook siis maksab nii palju rohkem? Või kuidas see ära tasub restorani jaoks?

Ainuke koht, mille joogihinda ma tean, on Cheesecake Factory ja seal maksab 2.95$. Mujal ma pole lihtsalt vaadanud, aga kuskil 2,5-3 dollari vahele jääb. Ja need on suured topsid, mitte 200ml klaasid nagu meil. Ma ei tea, kuidas see ära tasub restorani jaoks, üldiselt on ju ikka nii, et 2-3 klaasi juuakse, mitte rohkem ning see kultuur on lihtsalt nii sees USAs, et keegi ei oskagi muudmoodi elada.

12) Kui palju ameerikas tippi jäetakse?

Palju tahad. Siuke 10-15% on selline tavaline, aga kui väga halb teenindus on, on võimalik ka üldse mitte jätta.

13) Kas tunned, et oled muutunud iseloomult?

Absoluutselt. Esiteks näen ma selgesti, kes on mu tõelised sõbrad ja kes on nii-öelda tere tuttavad. Seega, ma olen muutunud ükskõiksemaks nende suhtes, kellele ma meeldegi ei tule. Neid inimesi, keda sõpradeks pidasin ja kellega nüüd 5 kuud ühtegi sõna pole rääkinud, on väga väga palju. Mõnes mõttes on mul heameel, niimoodi eristuvad sõbrad tõeliselt välja, mõnes mõttes on kahju, sest nende hulgas on ka neid, keda tõesti headeks sõpradeks pidasin. 
Teiseks, olen kindlasti muutunud enesekindlamaks, aasta tagasi poleks ma elusees julgenud niimoodi inimestega suhelda ja veel vales keeles. Kolmandaks on minu silmaring kilomeetreid suurem ning tulevik küll hetkel sassis, aga samas kindlam kui eales varem. Selline elustiil tegelikult paneb mõtlema küll, mida elult tahad, see lust ja fun saab ju ühel hetkel otsa.

14) Kas te perega reise pole plaaninud?

Ei ole. Mu peres on nii väiksed lapsed, et nendega ilmselt oleks keeruline kuskile kaugemale minna. Käin reisimas oma sõpradega ja sellega väga rahul.

15) Mis tööd Amee ja Adam teevad?

Amee on "Pharmacy manager" ja Adam on "Sr. Specialist-Operations Admin." Ma ausalt ka ei oska neid eesti keelde panna. 

16) Au pairidel on 13. kuu reisimiseks. kas ja kuidas kavatsed seda kasutada?

Eks see ole näha, mis üldse sellest asjast siin saab. Mina isiklikult seda kasutada ei tahaks, sest esiteks lõppevad mu load viisaga samal päeval ehk ma ei saaks autot kasutada (nt rentida vms) ja teiseks saab reisid muul ajal ka ära teha.

17) Kirjutad kogu aeg, et textisid ühele ja teisele. Kui suured su telefoniarved on?

Pole aimu ka, mu pere maksab selle eest. Ja aitäh neile. Textimine on tasuta minu paketis, sellest kogusest arve ei muutu. Kõnede hindasid ma ei tea, aga eriti ei kasuta ka. 

18) Kas see on loomulik, et aupairidel öörahu ei ole?

Igal perel on omad reeglid, seega see on selline erand kinnitab reeglit olukord. 

19) Kuidas kasutad ära Ameerika hüvesid? Kas ostad tooteid, mida meil siin pole, vms? Nimeta selliseid tooteid, mida USAs on, aga Eestis ei ole (v.a Starbucks jms, nt meik vms).

Kuna ma eriline meigi ja muu iluvidinate armastaja ei ole, siis ma ilmselt pole ka parim ära kasutaja. Mineraalkosmeetika ostmist siin naudin küll, BareMinerals oli juba Eestis lemmik ja siin see kordades odavam. ELFi asjad on siin vapsee ilma rahata, neid olen ka kokku ostnud, meeldib kvaliteet (hinna-kvaliteedi suhtest ei saa rääkida, sest hinda neil nagu polegi, haha). Šampoonidest olen kasutanud Tigi BedHead tooteid, mis on siin poes kätte saadavad ja samuti kordades odavamad ning nüüd on väike huvi tekkinud Nexxuse toodete vastu, aga mõtlen veel, kas kasutan. Ootan Laura eksperimendi ära selle kohta. Camilla igal juhul kiidab.

20) Milline on parim au pair programm Eestis?

Mina tean ainult kahte - Au Pair in America ja Cultral Care. Ise valisin ka nende vahel. Minu jaoks otsustavaks sai hind, Cultral Care on kallim. Tõenäoliselt on mõlemad programmid head, programmi miinused tulevad välja alles siis, kui jama käes on. Kuigi ma hetkel olen jama kuulnud ainult Cultral Care programmist, siis ma usun, et ka APIA korraldab kuskil midagi. 

7 kommentaari:

  1. Tead mis viga mul tehti arkis lubadega.. mul ei kontrollitud viisat ja anti 2016 aastani load:D Ja samamoodi bank of americas anti mulle krediitkaart kuigi tegelt 1 a viisadele ei anta:D paradise. :D
    Camilla

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõnes teises osariigis antakse ka 4 aastaks load, aga Ohio on mingi uss osariik, need ei anna päevagi kauemaks. :D Haha.

      Aga nooo Sind vaadates, võlusid tellerid ära igal pool :D

      Kustuta
  2. Mul on ka juhiload kuni 2018 ja BoA kaart kuni 2015 :D

    VastaKustuta
  3. Siin ei anta, sest siin teiste plikside load ka head olnud ainult viisa l6puni. Nad ei saa sulle anda pikemat luba vist reaalselt, kui sul pole luba riigis ollagi.

    VastaKustuta
  4. vegases:Dsorri

    VastaKustuta